A hagyományos mézes reggeli Szlovéniából származik. Minden év november 3. péntekén tartják ugyanis a szlovén ételek napját, amelyhez szorosan kapcsolódik a mézes reggeli is. Iskolánkból a 2.b és a 3.c osztályos tanulók idén november 18-án, csütörtökön az első órában fogyasztották el az egészséges és finom vajas-mézes kenyeret, melyhez almát és tejet is kaptak, szintén hűen ragaszkodva a hagyományokhoz. A reggeli elfogyasztása előtt Domiter Judit szlovén szakos kolléganő köszöntötte a gyermekeket, aki röviden ismertette számukra a különleges reggeli történetét, majd Jandrasitsné Kutasi Alexandra a méhészetről és a méhekről tartott ismertetőt, illetve a mézkészítés rejtelmeiről tekintettek meg egy videót a tanulók. Nem maradt el a közös éneklés és nyaklánckészítés sem, amelynek témája nem lehetett más, mint a méhecskék.
A szlovén szokás lényege a helyi termelők által készített egészséges ételek bemutatása és fogyasztása, az egészséges életmód és a környezet védelmének hangsúlyozása, valamint a méhek hasznos szerepének kiemelése. A szlovén reggeli hagyományához Magyarország 2014-ben csatlakozott.