„Ember lenni mindég, minden körülményben.” (Arany János: Domokos napra)

Tájékoztató az Arany János Általános Iskola további működéséről

 

SZENTGOTTHÁRD és TÉRSÉGE
ÁLTALÁNOS ISKOLA és GIMNÁZIUM
ARANY JÁNOS 1-4. ÉVFOLYAMOS
ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA
9970 Szentgotthárd, Arany János u. 2.

Igazgató tel.: 06/30 311-4780
Titkárság tel.: 06/30 311-5790
E-mail: igazgato@sztg-arany.edu.hu

Kedves Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy 2021.szeptember 1-jétől intézményünk Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola néven, 8 évfolyamos általános iskolaként fog tovább működni. 13 év után újra iskolánkban folytathatják tanulóink tanulmányaikat a 4. osztályt követően. Célunk az, hogy az alsó tagozaton elkezdett színvonalas oktató-nevelő munkát folytatva, a gyerekek személyiségjegyeinek, egyéni képességeinek ismeretében a továbbtanuláshoz széles körű tudást, stabil alapokat nyújtsunk. Ennek érdekében fontosnak tartjuk a nyugodt, de aktív munkára serkentő iskolai légkör biztosítását, a türelmes, szeretetteljes, de fegyelmet tartó, nevelő célzatú tanár-diák kapcsolat kialakítását. Továbbra is nagy hangsúlyt helyezünk – Arany János nevéhez méltóan – anyanyelvünk és a magyar kultúra ápolására. Ahogy eddig is, ezután is kiemelt szerepet kap iskolánkban a környezetvédelem, a gyerekek életre nevelése, a tanulási technikák megtanítása, hagyományaink ápolása és a nemzeti értékeink megőrzése mellett a szabadidő hasznos eltöltésének biztosítása.

Iskolánk erőssége a magas színvonalú nyelvoktatás, melyet kiváló nyelvtanárainknak köszönhetünk. Felső tagozaton is folytatjuk a tanulóink életkori sajátosságaihoz igazodó nyelvtanulást, változatos módszerekkel, beszédcentrikus tanítással alapozzuk meg a nyelvvizsgához szükséges tudást. Hagyományos osztályainkban a következő tanévtől is angol és német nyelv közül választhatnak a tanulók, 4. osztálytól pedig biztosítjuk a lehetőséget az emelt óraszámú nyelvtanulásra. Továbbra is kulcsfontosságú lesz számunkra a köztünk élő nemzetiségek nyelvi, irodalmi, kulturális örökségének megőrzése, ápolása. Az alsó tagozatunkon népszerű német, illetve szlovén nemzetiségi oktatást felső tagozaton is folytatni fogjuk.

Iskolánkban továbbra is lehetőség lesz katolikus, és evangélikus hittan tanulására, illetve a hittan helyett etika tantárgy választására. A felső tagozaton is 1 hittan illetve 1 etika óra lesz, melyeken továbbra sem lesz érdemjeggyel történő értékelés.

Az alsó-felső tagozat közötti átmenet megkönnyítése érdekében tanulóink részére tanulószobát biztosítunk, illetve a készségtantárgyakat 6. osztályig műveltségterülettel rendelkező tanító szakos pedagógusok is tanítják. A tanórákon és a szabadidős tevékenységek szervezése során törekszünk arra, hogy tanulóinknak lehetőségük legyen minél többféle tevékenység kipróbálására. Kiemelten kezeljük az egyéni lemaradások, problémák kompenzálását és a tehetség kibontakoztatását. Megfelelő létszámú jelentkező esetén természetvédelmi, történelem, matematika, informatika, rajz, háztartástan, olasz nyelv és újságíró szakkör indításával, előkészítők szervezésével, tantárgyi versenyekre való felkészítéssel ösztönözzük a gyerekeket ismereteik bővítésére, ezzel is támogatva azt, hogy könnyebben döntsék el, milyen irányban szeretnék az általános iskola befejezése után folytatni tanulmányaikat. Énekkarunk alsó és felső tagozaton egyaránt lehetőséget ad a közös éneklés örömének megtapasztalására, illetve a közönség előtti szereplésre.

Céljaink között szerepel, hogy minden gyermek megtalálja azt az örömteli mozgásformát, melyet a tanulás mellett szívesen űz, a későbbiekben pedig az élete részévé válik, hiszen a sportnak nemcsak az egészségmegőrzésben van hatalmas szerepe, hanem az önbizalom növelésében, a közösség formálásában is. Éppen ezért tanulóink jóga, atlétika, foci szakkörök közül is választhatnak, valamint a következő tanévtől a heti 5 testnevelés óra egyikén Horváth Kristóf versenytáncoktató segítségével megtanulhatják a társastánc alapjait is.

Szabadidős programjaink keretében felelevenítjük a korábban hagyományos „ Aranyos” diáknapunkat, kerékpáros és gyalogos vándortáborainkat, a nyelvi táborokat, színház- és koncertlátogatásainkat.

Már a nyár folyamán megkezdődik iskolánkban a felső tagozatos oktatáshoz szükséges feltételek kialakítása, terveink között szerepel az iskolai büfé újranyitása. A helyi nevelés-oktatás területén pedig a legjelentősebb célok között szerepel iskolánk tornacsarnokának megépítése.

A Szombathelyi Tankerület segítségével mindent megteszünk azért, hogy az Arany János Általános Iskola megőrizze a több évtizedre visszanyúló következetes nevelési és tanítási elveit, melyek mentén a gyermekek színvonalas oktatásban részesüljenek és olyan nyitott, tisztességes emberekké váljanak, akik az élet bármely területén megállják helyüket.

A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok e-mailben, telefonon, illetve személyesen is.

Kérem, keressenek bizalommal!

Szentgotthárd, 2021. június 10.

Tisztelettel:

Schleipfnerné Gáspár Andrea
tagintézmény-vezető
E-mail cím: gandrea717@gmail.com
Tel.:06 30 3114780

Mesebolt Bábszínház előadásán

A mai napon iskolánk legkisebb tanulói egy felejthetetlen bábelőadást nézhettek meg a Lázár Ervin Program keretében, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadásában. A Királyok könyve sorozatból

Tovább olvasom »

XVIII. Ultrabalaton futóverseny

Iskolánkban, kollégáink számára fontos a személyes példamutatás, a hitelesség a sport területén is. Négy pedagógusunk vett részt az elmúlt hétvégén a XVIII. Ultrabalaton futóversenyen. Kozóné

Tovább olvasom »

Gotthárd napja

Gotthárd napja alkalmából helytörténeti vetélkedőt szervezett Szentgotthárd városa „Ki tud többet a település értékeiről?” címmel. Huszonkét csapat mérte össze tudását a sokrétű, változatos feladatok megoldása

Tovább olvasom »

Naptár

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Nyitvatartás

  • Hétköznaponként 07:00 – 18:00
  • Hétvégén és ünnepnapokon zárva

Aktuális híreink

Az iskolai hit- és erkölcstan oktatásának megszervezéséről szóló tájékoztató:

Heti étlap

Térkép